Rouw en verlies

 

Vaak denk je dan aan verlies door het overlijden van een geliefd persoon.

Er zijn echter ook andere heftige gebeurtenissen in het leven die verdriet en verlies voor je kunnen betekenen. Denk maar eens aan echtscheiding, je baan kwijt raken of verlies van gezondheid/burn-out.

Maar er kan ook verdriet zijn om ‘levend verlies’, bijvoorbeeld bij een psychische aandoening, ziekte of scheiding, van jezelf of in je omgeving. Wat er ook gebeurd is, wellicht heb je het gevoel dat je niet verder kunt gaan. Dat je vast zit en je leven stil staat. Waar iedereen in het begin altijd nog begripvol reageert, snappen anderen misschien niet dat je er nog steeds om huilt of om rouwt. Misschien wordt er gezegd dat je het een plekje moet geven, het moet loslaten. En wat nu als het verlies nooit een 'plekje' krijgt? Omdat het je leven lang met je mee loopt.

Een rouwproces doorloop je meestal onbewust en vaak lukt het je zelf met ondersteuning van naasten. Soms stagneert het proces waardoor je behoefte hebt aan ondersteuning of begeleiding. Mocht je voelen dat je stagneert, dan ondersteun ik je graag in jouw proces rondom verlies en verdriet. Door er over te praten, of juist door stil te zijn. Of je nou recent iets hebt meegemaakt, of dat je er voor de twintigste keer over huilt. Alles mag er zijn.

Er is geen handleiding voor rouw. We kijken samen wat jij nodig hebt zodat je met het verlies leert leven en weer toekomst gericht kunt gaan kijken. 

 

“Verdriet overleven heeft meer te maken met herinneren dan met vergeten. Rouw wordt te veel gezien als iets dat je moet overkomen en verwerken, terwijl de nadruk moet liggen op de relatie die blijft. Een persoon waarvan je hebt gehouden, blijft altijd een deel van je leven”.

Manu Keirse

Rouw of burn-out

Rouwarbeid is zwaar en er kunnen verschijnselen optreden die overeenkomsten vertonen met een burn-out of depressie. Je hebt moeite met concentreren, bent zwaar vermoeid, maakt fouten en hebt lichamelijke klachten. Medicatie of rusten helpt niet, emoties en gevoelens worden enkel gedempt. Het is noodzakelijk om rouwarbeid te verrichten om verder te kunnen met je leven. 


Loslaten is iets anders dan achterlaten.
En vast
houden is iets anders dan weigeren om verder te gaan.
Loslaten is toestaan dat wat er was in je doorklinkt terwijl je verder gaat.
Vasthouden is toestaan dat je verder gaat terwijl wat er was eeuwig in je door zal galmen.

Henri-louis Bergson

En zo, al lonkend en kauwend en verhalend,
komt dat averechtse weefgetouw van de rouw op gang,
dat draad voor draad de doden uit ons losmaakt
om ze vervolgens op een andere manier weer met ons te verweven. 

Erwin mortier