Grote impact

Een trauma kan je hele leven op zijn kop zetten. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is of waar het trauma precies mee te maken heeft. Feit is dat het een hele grote impact op je lichaam en geest kan hebben. Prikkelbaarheid, woede, spanningsklachten, schaamte, concentratieproblemen en verdriet zijn enkele reacties waar je vaak bij een (vastzittend) trauma mee te maken hebt.

Lichaamstaal en energie

Ieder trauma zou een bepaald cyclus moeten doorlopen van uitdaging, bedreiging, activatie en ontspanning. Wanneer deze cyclus niet normaal verloopt of niet volledig wordt doorlopen maakt dat er sprake is van een traumatische ervaring. Met als gevolg dat het lichaam en geest van elkaar worden ontkoppeld, wat één van de belangrijkste gevolgen is van trauma volgens Peter A. Levine (expert in trauma’s). 
Volgens Levine ontwikkelen dieren geen trauma omdat zij in beweging zijn en blijven tot de spanning en sensaties uit het lijf zijn. Mensen daarentegen gaan bij een traumatische ervaring vaak direct naar het hoofd in plaats van in beweging, waardoor een afgebroken beweging ontstaat en de spanning en het trauma in het lichaam wordt opgeslagen. 

Hulp bij traumaverwerking

Bij de paarden kun je niets anders zijn, dan zijn wie je bent. Voor een paard is 'zijn wie je bent' van levensbelang. Een paard dat last heeft van spanning is niet sterk genoeg om mee te kunnen vluchten. Een paard helpt zijn 'getraumatiseerde kuddegenoot' te ontspannen door spanning over te nemen en deze direct af te laten vloeien zodat de kudde compleet en sterk blijft. Zodra wij als mens de kudde binnenstappen worden we onderdeel van de kudde. Dat de paarden direct door jouw zorgvuldig opgebouwde muurtje heen prikken, is om jou sterk te maken, je te helen en je lichaam te helpen ontspannen.  Paarden reageren op lichaamstaal en energie, de spanning die jij onbewust hebt vastgehouden kunnen ze overnemen en vervolgens loslaten. Ze spiegelen wat ze bij jou zien,  eerlijk en zonder oordeel.
Een sessie bij de paarden maakt vaak  veel los en kan positief confronterend zijn, maar vaak zet het na de sessie een positieve verandering in gang. Bij het paard kun je veiligheid en bescherming ervaren. Stapje voor stapje kijken we samen naar wat jij nodig hebt om de spanning uit je lichaam los te laten, het opnieuw leren voelen en weer vaker te genieten van het leven.