Burn-out

Een burn-out is een toestand van geestelijke en lichamelijk uitputting ten gevolge van langdurige stress. Op dit moment zorgt een burn-out voor een uitval van één op de drie medewerkers. Dit zijn echt enorm veel mensen en gezinnen die daardoor geraakt worden. Kriki-coaching begeleidt mensen met het herstellen van een burn-out. Dit is een traject van meerdere coachsessies, met én zonder paarden, waarbij aandacht is voor zowel fysiek als mentaal herstel. 

Burn-out en de weg naar herstel

Het traject bestaat uit 7 coachsessies, met of zonder paarden. Tussen iedere sessie zullen gemiddeld twee weken zitten. In het begin gaan we aan de slag met wat je nodig hebt om lichamelijk weer tot rust te komen. Je leert hoe je jouw autonome zenuwstelsel weer kalmeert, je krijgt inzicht in jouw patronen en we kijken hoe je nieuwe routines kunt aanleren. Tijdens een sessie onderzoeken we welke stress-signalen jouw lichaam geeft. Je leert deze herkennen zodat je stopt in plaats van door te gaan op doorzettingsvermogen, waardoor je burn-out bent geraakt.  Je leert voelen waar jouw grenzen liggen en te ontdekken wat goed voor jou is en vanuit daar gezonde keuzes te maken en nieuwe routines aan te leren. De paarden spiegelen jouw gedrag of innerlijke onrust en maken je bewust van emoties en spanningen en helpen jou om deze los te laten.

Blokkades opsporen

Wat moet er veranderen in jouw leven en hoe kan je beter voor jezelf zorgen?
Wat heb JIJ nodig in het dagelijkse leven om de batterij weer op te laden?
De paarden reageren op jouw innerlijke overtuigingen en keuzes. Hierdoor kom je snel tot de kern van het probleem.

Negen van de tien mensen denken een helder beeld te hebben van de oorzaak van hun burn-out. Toch kunnen er patronen, gedragingen, emoties en overtuigingen (blokkades) zijn waarvan je je niet bewust bent, maar die toch een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan van een burn-out.  Deze blokkades zitten bij mensen vaak dieper dan alleen ‘dat werk dat zo zwaar is’. Of die ‘vervelende teamleider met wie het niet klikt’. Die baas of dat werk zijn vaak alleen maar de triggers die oude, vastgezette emoties naar boven halen.  Een burn-out is het laatste redmiddel van jouw lichaam om je duidelijk te maken dat er iets flink mis is. 

Naast de zogenaamde blokkade heeft ieder mens zijn eigen kernwaarden en persoonlijkheidskenmerken. De kernwaarden zoals niet mogen falen, collegialiteit, een groot verantwoordelijkheidsgevoel of niet mogen falen hebben invloed op de strategieën die je gebruikt om 'overeind' te blijven. Je persoonlijkheidskenmerken hebben invloed op de reden van je gedrag. Je kernwaarden, normen en drijfveren. Door de sessie wordt dit inzichtelijk voor je.  Wanneer je weet wat je (on)bewust doet, kan er gewerkt worden aan herstel door het in kaart brengen van routines, het doorbreken van deze routines en het aanbrengen van nieuwe routines. Doordat je daarnaast weer leert voelen wat goed voor jouw is, vergroot je je weerbaarheid en kom je in je kracht te staan. 
Hetgeen zich thuis afspeelt of afgespeeld heeft neem je mee in het werk en heden en andersom. We schenken aandacht aan de invloed die zij hebben op elkaar. 

Resultaat

Wanneer wij samen een traject hebben afgerond heb je:

 • Vastgezette spanningen (gedeeltelijk) losgelaten.
 • Inzicht in de oorzaak van je burn-out. 
 • Inzicht in jouw  ”gevoeligheid” voor burn-out bij jou vandaan komt.
 • Herken je STOP-signalen en kunt ernaar handelen. 
 • Handige ontspanningstips gekregen en in je routine verweven.
 • Doelen opgesteld die jou ondersteunen in je duurzaam herstel.
 • Ben je weerbaarder geworden.

 

Daarnaast ben je verschillende dingen over jezelf te weten gekomen, je:

 • hebt inzicht in persoonlijkheidskenmerken.
 • hebt inzicht in jou kernwaarden.
 • bent bewust van je eigen gevoel en kunt je gedrag en handelen daarop afstemmen.
 • herkent grenzen en oefent met het aangeven van die grenzen.
 • neemt regie over je eigen leven.
 • maakt gezondere keuzes
 • bent in staat om patronen te herkennen en deze te doorbreken.
 • bent zelfbewust en staat meer in contact met jezelf. 
 • staat in je kracht en handelt vanuit wat goed voor JOU is!