Paardencoaching is doeltreffend en effectief

Een paard is altijd eerlijk en oprecht. Een kudde besteedt geen tijd aan omwegen. Een paard gaat direct door naar de kern. Een sessie met paarden werkt daarom sneller en doeltreffender dan veel andere coaching methoden. Die richten zich vaak vooral op het cognitieve  gedeelte. Je gedachten dus. Bij paardencoaching werken we meer op het emotionele vlak. De bron van blokkades en spanningen ligt vaak dieper dan alleen je gedrag.  Zodra jij de bak in stapt, scant het paard jouw lichaam op spanningen en zal het signalen geven die vertaald worden door de coach. Wellicht zet het paarden bij de eerste ontmoeting een spiegel voor je neer. Durf jij daar in te kijken? Dan durf je ook te werken aan jezelf. 

De effecten van paardencoaching

We leven tegenwoordig veelal ‘in ons hoofd’ en vergeten daardoor de interne verbinding met ons lichaam en gevoel. Resultaat: vastgezette spanningen door disbalans tussen lichaam en geest.  Paarden kennen geen disbalans tussen lichaam en geest. Ze ervaren wel spanningen, maar laten die altijd afvloeien.  Alleen een kudde zonder spanningen is voor hen een veilige kudde. Want alleen een rustige kudde reageert snel op mogelijk gevaar zoals roofdieren. Het paard neemt daarom bij elk kuddelid, ook bij tweebenige, spanningen weg op de volgende 3 manieren:

  1. Ze spiegelen je gedrag.
  2. Ze nemen een deel van je spanningen over.
  3. Ze bieden bescherming en geborgenheid.

1. Spiegelen van gedrag heeft een functie voor het paard

Met het spiegelen van je eigen gedrag vraagt het paard letterlijk aan je of datgene dat het bij je aanvoelt misschien de oorzaak van je spanningen is. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht en zo nog meer. Je coach vertaalt de paardenvragen voor je naar begrijpelijke mensentaal. Het gebeurt vaak dat het paard vragen stelt over dingen waar je jezelf niet eens (meer) bewust van was. In veel gevallen gaat het om vastgezette emoties die je onder druk van onze vaak strak georganiseerde mensenwereld onderdrukt. 

2. Spanning overnemen en laten afvloeien

Het tweede is dat paarden spanningen van je overnemen. Dit doen ze bij andere paarden ook, puur omdat ze balans in de kudde nodig hebben. Ze nemen de energiegolven die van je (onbewuste) spanningen uitgaan van je over. En laten die spanningen meteen afvloeien.  Bijvoorbeeld door gapen, poepen, plassen of schuren.

3. Bieden van bescherming en geborgenheid

Neemt een paard heftige emoties waar? Dan zal het dier je beschermen. Door simpelweg naast je te staan, of zoals een merrie dat doet bij een veulen. Zo ontfermen ze zich ook over jou.  Het paard buigt de hals om je heen en deelt zijn eigen rust en kracht met je. Dit zachte en beschermende gedrag brengt bij veel mensen een magisch gevoel van geborgenheid en veiligheid naar boven. Zó sterk, dat het in een klap de blokkade tussen denken en voelen wegneemt. Ze voelen zich terecht veilig bij het paard. En vinden in die veiligheid eindelijk de weg voor het loslaten van vastzittende emoties.


Een sessie gehad, en dan?

Mogelijke lichamelijke effecten na een sessie

Een sessie paardencoaching kan veel emoties losmaken. Van 'klein' leed tot heftige trauma's en alles wat ertussen zit. Alles kan en mag naar voren komen. Je coach is getraind op het omgaan met (heftige) emoties. En de paarden doen dat van nature. Je belast ze nergens mee, zíj laten spanningen wel meteen weer afvloeien. 

Verder kan het gebeuren dat je lichaam (weer) gaat reageren op de losgekomen spanningen. Het laat spanningen afvloeien. En dan op de volledig natuurlijke manier. Je kunt daarom na een sessie nog best wel een paar dagen 'last' hebben van:

  • Gapen
  • Veel plassen
  • Vaker poepen
  • Zweten
  • Rillen
  • Huilen

Het kan allemaal, maar het hoeft niet. Wat belangrijk is: laat het gáán. En geniet ervan! Serieus! Het bewijst alleen maar dat je hoofd en je lijf met elkaar in verbinding zijn gekomen. En dat je lichaam de vastgehouden spanningen loslaat.