Mijn eerste eigen coach was mijn paard Kriki

Mijn naam is Maroesjka Zwartbol, geboren en getogen in de Zuid-Hollandse polders rondom Meerkerk. Kriki was mijn eerste eigen paard. Een dier waarin ik een rotsvast vertrouwen had, het paard waarmee ik mooie en heerlijke, maar ook verdrietige momenten meemaakte. Kriki gaf mij het gevoel van vrijheid, rijdend door het bos of over het strand. Het paard dat er was, waarbij het niet uitmaakte of ik vrolijk was of niet. Het paard bij wie ik kon zijn wie ik was. Hij begreep mij, ik begreep hem. Kriki was  het paard waarmee ik niet kon verdwalen, omdat hij me altijd de juiste weg wees en me altijd veilig thuisbracht. Kriki was het eerste paard dat me coachte. Alhoewel ik dat zelf toen helemaal nog niet besefte.

In 2016 kocht ik mijn paard Blue Eyed Boy. Omdat het rijden niet vanzelf ging, ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij hielp met basistrainingen vanaf de grond. Bij de eerste les kreeg ik de opdracht mijn paard in zijn ogen te kijken. Door in dat grote blauwe oog te kijken zag ik allereerst letterlijk mijn eigen spiegelbeeld. Maar er was meer. Ik keek hem in zijn ogen en zag daarin ook mijn eigen verdriet. En kon het voor het eerst onder ogen komen. Dat moment is me altijd bijgebleven als iets heel moois en magisch. Ik gun sindsdien iedereen zo’n moment. De basis voor het volgen van de opleiding tot paardencoach was gelegd. 

“Ik ben er dankbaar voor als mensen hun kwetsbaarheid durven te laten zien en zich openstellen voor de paarden.”


Mijn kennis en kunde

De opleiding tot gecertificeerd paardencoach volgde ik bij Sylvia Bosveld van Caprilli-Coaching in Barneveld. De oudste en best gewaardeerde opleiding tot (paarden)coach van Nederland. Ik heb de volgende certificaten behaald:

  • Basisopleiding paardencoaching
  • Systemische paardencoaching
  • Paardencoaching en trauma
  • Algemene coaching vaardigheden
  • Rouw en Verlies
  • Paardencoaching voor teams
  • Kracht van Ki workshop
  • Stress & Burn-out specialist (Academy voor Holistisch Coachen)

Als je de weg kwijt bent, wees dan stil. Er is iets in je dat weet in welke richting je moet gaan

Pamela Metz

Het mooiste aan mijn werk is dat mensen meer rust ervaren wanneer ze weg gaan, dan toen ze het terrein op kwamen. Het doel van een sessie met de paarden is dan ook het verkrijgen van inzichten en ontspanning. Naast de inzet van paarden geloof ik in de kracht van ons eigen lichaam, waarbij ik regelmatig werk met actiemetaforen, de ademhaling, Ki en het in beweging zetten van je lichaam. 

Jouw lichaam weet wel wat goed voor je is, je hoeft het alleen maar te volgen.