Paardencoaching algemeen

 

De effecten van paardencoaching

We leven tegenwoordig veelal ‘in ons hoofd’ en vergeten daardoor de interne verbinding met ons lichaam en gevoel. Resultaat: vastgezette spanningen door de onbalans tussen lichaam en geest.  Paarden kennen geen onbalans tussen lichaam en geest. Ze ervaren wel spanningen, maar laten die altijd afvloeien. En vragen daarom aan ons of wij dat ook willen doen. Alleen een kudde zonder spanningen is voor hen een veilige kudde. Want alleen een rustige kudde reageert snel op mogelijk gevaar zoals roofdieren. Het paard neemt daarom bij elk kuddelid, ook bij tweebenige, spanningen weg op de volgende 3 manieren:

  1. Ze spiegelen je gedrag.
  2. Ze nemen een deel van je spanningen over.
  3. Ze bieden bescherming en geborgenheid.

1. Spiegelen van gedrag heeft een functie voor het paard

Met het spiegelen van je eigen gedrag vraagt het paard letterlijk aan je of datgene dat het bij je aanvoelt misschien de oorzaak van je spanningen is. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht en zo nog meer. Je coach vertaalt de paardenvragen voor je naar begrijpelijke mensentaal. Het gebeurt vaak dat het paard vragen stelt over dingen waar je jezelf niet eens (meer) bewust van was. In veel gevallen gaat het om vastgezette emoties die je onder druk van onze vaak strak georganiseerde mensenwereld onderdrukt. 

2. Spanning overnemen en laten afvloeien

Het tweede is dat paarden spanningen van je overnemen. Dit doen ze bij andere paarden ook, puur omdat ze balans in de kudde nodig hebben. Ze nemen de energiegolven die van je (onbewuste) spanningen uitgaan van je over. En laten die spanningen meteen afvloeien.  Bijvoorbeeld door gapen, poepen, plassen of schuren.

3. Bieden van bescherming en geborgenheid

Neemt een paard heftige emoties waar? Dan zal het dier je beschermen. Door simpelweg naast je te staan, of zoals een merrie dat doet bij een veulen. Zo ontfermen ze zich ook over jou.  Het paard buigt de hals om je heen en deelt zijn eigen rust en kracht met je. Dit zachte en beschermende gedrag brengt bij veel mensen een magisch gevoel van geborgenheid en veiligheid naar boven. Zó sterk, dat het in een klap de blokkade tussen denken en voelen wegneemt. Ze voelen zich terecht veilig bij het paard. En vinden in die veiligheid eindelijk de weg voor het loslaten van vastzittende emoties.

Een sessie gehad, en dan?

Wat tijdens de sessie naar boven komt, vertaalt de coach naar jouw dagelijkse praktijk van alledag.  Je wordt je  bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kan of wilt veranderen. Je krijgt tips en advies over hoe de nieuwe kennis je in je dagelijks leven en/of loopbaan verder kunnen helpen. 

Mogelijke lichamelijke effecten na een sessie

Een sessie paardencoaching kan daarnaast ook veel emoties losmaken. Van 'klein' leed tot heftige trauma's en alles wat ertussen zit. Alles kan en mag naar voren komen. Je coach is getraind op het omgaan met (heftige) emoties. En de paarden doen dat van nature. Je belast ze nergens mee, zíj laten spanningen wel meteen weer afvloeien. 

Verder kan het gebeuren dat je lichaam (weer) gaat reageren op de losgekomen spanningen. Het laat spanningen afvloeien. En dan op de volledig natuurlijke manier. Je kunt daarom na een sessie nog best wel een paar dagen 'last' hebben van:

  • Gapen
  • Veel plassen
  • Vaker poepen
  • Zweten
  • Rillen
  • Schokken door je lichaam

Het kan allemaal, maar het hoeft niet. Wat belangrijk is: laat het gáán. En geniet ervan! Serieus! Het bewijst alleen maar dat je hoofd en je lijf met elkaar in verbinding zijn gekomen. En dat je lichaam spanningen loslaat.


Nazorg 

Binnen een paar dagen vraagt je coach per app nog even bij je na hoe je jezelf voelt en of er nog vragen zijn. Nazorg is belangrijk, want paardencoaching kan veel losmaken bij mensen. 

Soms komt het voor dat naar boven gekomen zaken dusdanig groot en complex zijn, dat je daar misschien ook hulp van een zorgprofessional bij nodig hebt. Geef  het daarom altijd bij je paardencoach aan als de effecten van een sessie voor je gevoel té heftig zijn. Ook als dat na een sessie pas gebeurt. Jullie bespreken dan samen de mogelijkheden en bij twijfel raden we je altijd aan om jezelf aan te melden bij een zorgprofessional.


Tarief

Het tarief voor een sessie met de paarden is €75,- per uur.