PAARDENCOACHING ALGEMEEN

 

Paardencoaching is doeltreffend en effectief
Een paard is altijd eerlijk en oprecht. Een kudde besteedt geen tijd aan omwegen. Een paard gaat direct door naar de kern. Een sessie met paarden werkt daarom sneller en doeltreffender dan veel andere coaching methoden. Die richten zich vaak vooral op het cognitieve  gedeelte. Je gedachten dus. Bij paardencoaching werken we meer op het emotionele vlak. De bron van blokkades en spanningen ligt vaak dieper dan alleen je gedrag.  Zodra jij de bak in stapt, scant het paard jouw lichaam op spanningen en zal het signalen geven die vertaald worden door de coach. Wellicht zet het paarden bij de eerste ontmoeting een spiegel voor je neer. Durf jij daar in te kijken? Dan durf je ook te werken aan jezelf. 

 

Spanningen

Als mens maak je dingen mee in het leven. Wanneer deze spanning niet goed verwerkt wordt, of we eraan voorbij lopen, dan levert dit spanning op welke wordt opgeslagen in ons lichaam. Je kent vast die knoop in je buik of de brok  in je keel. Die dieper gelegen spanning voelt het paard feilloos aan. Het paard zal aanwijzen waar de spanning zit, bepaalde gedragingen laten zien, of een bepaalde plek of houding aannemen. Aan de hand van het gedrag van het paard, zal ik vragen stellen en ontdekken we samen waar vastgezette energie zit, waar daaraan ten grondslag ligt en waar jouw behoeften liggen. 

 

De effecten van paardencoaching

We leven tegenwoordig veelal ‘in ons hoofd’ en vergeten daardoor de interne verbinding met ons lichaam en gevoel. Resultaat: vastgezette energie door de onbalans tussen lichaam en geest.  Paarden kennen geen onbalans tussen lichaam en geest. Ze ervaren wel spanningen, maar laten die altijd afvloeien. En vragen daarom aan ons of wij dat ook willen doen. Hiervoor is het nodig om los te laten. En niet 'het probleem loslaten' vanuit je hoofd, maar je lichaam het werk laten doen. Dat is het loslaten van vastgezette energie, waardoor je meegemaakte gebeurtenissen beter kunt aanvaarden. Een kudde zonder spanningen is een veilige kudde. Want alleen een rustige kudde reageert snel op mogelijk gevaar zoals roofdieren. Bij de paarden voel je waar de spanning in je lijf zit opgeslagen en je lichaam reageert hierop. Vertrouw op je eigen lichaam, het helpt je, het ruimt op, laat spanning los en vertelt je wat je nodig hebt. De paarden helpen jou bij het loslaten van spanning, nemen het van jou over en laten het direct los. Het paard helpt je op de volgende manieren:

1. Spiegelen van gedrag.

Met het spiegelen van je eigen gedrag vraagt het paard letterlijk aan je of datgene dat het bij je aanvoelt misschien de oorzaak van je spanningen is. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht en zo nog meer. Ze spiegelen wat ze bij jou zien,  eerlijk en zonder oordeel. Je coach vertaalt de signalen naar begrijpelijke vragen. Het gebeurt vaak dat het paard dingen aanwijst waar je jezelf niet eens (meer) bewust van was. In veel gevallen gaat het om vastgezette emoties die je onder druk van onze vaak strak georganiseerde mensenwereld onderdrukt.

2. Spanning overnemen en laten afvloeien.

Paarden  nemen spanningen van je overnemen. Dit doen ze bij andere paarden ook, puur omdat ze balans in de kudde nodig hebben. Ze nemen de energiegolven die van je (onbewuste) spanningen uitgaan van je over. En laten die spanningen meteen afvloeien.  Bijvoorbeeld door gapen, poepen, plassen of schuren.

3. Bieden van bescherming en geborgenheid.

Neemt een paard heftige emoties waar? Dan zal het dier je beschermen. Door simpelweg naast je te staan, of zoals een merrie dat doet bij een veulen. Zo ontfermen ze zich ook over jou.  Het paard buigt de hals om je heen en deelt zijn eigen rust en kracht met je. Dit zachte en beschermende gedrag brengt bij veel mensen een magisch gevoel van geborgenheid en veiligheid naar boven. Zó sterk, dat het in een klap de blokkade tussen denken en voelen wegneemt. Ze voelen zich terecht veilig bij het paard. En vinden in die veiligheid eindelijk de weg voor het loslaten van vastzittende emoties.

 

Een sessie gehad, en dan?

Wat tijdens de sessie naar boven komt, vertaalt de coach naar jouw dagelijkse praktijk van alledag.  Je wordt je  bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kan of wilt veranderen. Je krijgt tips en advies over hoe de nieuwe kennis je in je dagelijks leven en/of loopbaan verder kunnen helpen. 

 

Mogelijke lichamelijke effecten na een sessie

Een sessie paardencoaching kan veel emoties losmaken. Van 'klein' leed tot heftige trauma's en alles wat ertussen zit. Alles kan en mag naar voren komen. De paarden nemen deze emoties van nature over. Zij laten de spanning meteen weer afvloeien, waardoor zij niet jouw spanning met zich mee zullen blijven dragen. Verder kan het gebeuren dat je lichaam (weer) gaat reageren op de losgekomen energie. Het laat spanningen afvloeien, op de volledig natuurlijke manier. Je kunt daarom na een sessie nog best wel een paar dagen 'last' hebben van: Gapen  -  plassen  -  vaker poepen  -  zweten  -  trillen  -  snotteren  -  huilen  -  vermoeidheid  -  enorm goed slapen. Het kan allemaal, maar het hoeft niet. Wat belangrijk is: laat het gáán. En geniet ervan! Serieus!
Het bewijst alleen maar dat je hoofd en je lijf met elkaar in verbinding zijn gekomen. En dat je lichaam spanningen loslaat.

 

Nazorg 

Een aantal dagen na de sessie zal ik contact opnemen per app en vragen hoe je jezelf voelt en of er vragen zijn. Nazorg is belangrijk, want paardencoaching kan veel losmaken bij mensen. Soms komt het voor dat naar boven gekomen zaken dusdanig groot en complex zijn, dat je daar misschien ook hulp van een zorgprofessional bij nodig hebt. Geef  het daarom altijd bij je paardencoach aan als de effecten van een sessie voor je gevoel té heftig zijn. Ook als dat na een sessie pas gebeurt. Jullie bespreken dan samen de mogelijkheden en bij twijfel raden we je altijd aan om jezelf aan te melden bij een zorgprofessional.


PAARDENCOACHING EN TRAUMA

 

Grote impact

Een trauma kan je hele leven op zijn kop zetten. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is of waar het trauma precies mee te maken heeft. Feit is dat het een hele grote impact op je lichaam en geest kan hebben. Prikkelbaarheid, woede, spanningsklachten, schaamte, concentratieproblemen en verdriet zijn enkele reacties waar je vaak bij een (vastzittend) trauma mee te maken hebt.

 

Lichaamstaal en energie

Ieder trauma zou een bepaald cyclus moeten doorlopen van uitdaging, bedreiging, activatie en ontspanning. Wanneer deze cyclus niet normaal verloopt of niet volledig wordt doorlopen maakt dat er sprake is van een traumatische ervaring. Met als gevolg dat het lichaam en geest van elkaar worden ontkoppeld, wat één van de belangrijkste gevolgen is van trauma volgens Peter A. Levine (expert in trauma’s). Volgens Levine ontwikkelen dieren geen trauma omdat zij in beweging zijn en blijven tot de spanning en sensaties uit het lijf zijn. Mensen daarentegen gaan bij een traumatische ervaring vaak direct naar het hoofd in plaats van in beweging, waardoor een afgebroken beweging ontstaat en de spanning en het trauma in het lichaam wordt opgeslagen. 

 

Hulp bij traumaverwerking

Bij de paarden kun je niets anders zijn, dan zijn wie je bent. Voor een paard is 'zijn wie je bent' van levensbelang. Een paard dat last heeft van spanning is niet sterk genoeg om mee te kunnen vluchten. Een paard helpt zijn 'getraumatiseerde kuddegenoot' te ontspannen door spanning over te nemen en deze direct af te laten vloeien zodat de kudde compleet en sterk blijft. Zodra wij als mens de kudde binnenstappen worden we onderdeel van de kudde. Dat de paarden direct door jouw zorgvuldig opgebouwde muurtje heen prikken, is om jou sterk te maken, je te helen en je lichaam te helpen ontspannen.  Een sessie bij de paarden maakt vaak  veel los en kan positief confronterend zijn en zet vaak na de sessie een positieve verandering in gang. Bij het paard kun je veiligheid en bescherming ervaren. Stapje voor stapje kijken we samen naar wat jij nodig hebt om de spanning uit je lichaam los te laten, het opnieuw leren voelen en weer vaker te genieten van het leven.


PAARDENCOACHING BIJ ROUW EN VERLIES

Tijdens een sessie kan er naar voren komen dat je verdrietig bent en dat dit te maken heeft met (onverwerkt) verlies, waarvan je dacht dat je het verwerkt had. Vaak denk je bij verlies aan het overlijden van een geliefd persoon. Er zijn echter ook andere heftige gebeurtenissen in het leven die verdriet en verlies voor je kunnen betekenen. Denk maar aan echtscheiding, je baan kwijt raken of verlies van gezondheid/burn-out. Maar er kan ook verdriet zijn om ‘levend verlies’, bijvoorbeeld bij een psychische aandoening, ziekte of scheiding, van jezelf of in je omgeving. Wat er ook gebeurd is, wellicht heb je het gevoel dat je niet verder kunt gaan. Dat je vast zit en je leven stil staat. Waar iedereen in het begin altijd nog begripvol reageert, snappen anderen misschien niet dat je nog steeds om huilt of rouwt. Misschien wordt er gezegd dat je het een plekje moet geven, het moet loslaten. En wat nu als het verlies nooit een 'plekje' krijgt, omdat het je leven lang met je mee loopt? Een rouwproces doorloop je meestal onbewust en vaak lukt het je zelf met ondersteuning van naasten. Soms stagneert het proces waardoor je behoefte hebt aan ondersteuning of begeleiding. Mocht je voelen dat je stagneert, dan ondersteun ik je graag in jouw proces rondom verlies en verdriet. Door er over te praten, of juist door stil te zijn. Of je nou recent iets hebt meegemaakt, of dat je er voor de twintigste keer over huilt. Alles mag er zijn.


Rouw of burn-out

Rouwarbeid is zwaar en er kunnen verschijnselen optreden die overeenkomsten vertonen met een burn-out of depressie. Je hebt moeite met concentreren, bent zwaar vermoeid, maakt fouten en hebt lichamelijke klachten. Medicatie of rusten helpt niet, emoties en gevoelens worden enkel gedempt. Het is noodzakelijk om rouwarbeid te verrichten om verder te kunnen met je leven. 
Wanneer er verdriet om een verlies naar voren komen, dan integreren we dit vanzelfsprekend in de sessie. Er is geen handleiding voor rouw. We kijken samen wat jij nodig hebt zodat je met het verlies leert leven en weer toekomst gericht kunt gaan kijken. 


Loslaten is iets anders dan achterlaten.
En vast
houden is iets anders dan weigeren om verder te gaan.
Loslaten is toestaan dat wat er was in je doorklinkt terwijl je verder gaat.
Vasthouden is toestaan dat je verder gaat terwijl wat er was eeuwig in je door zal galmen.

Henri-louis Bergson